Werken als El Anatsui

Werken als El Anatsui
Lessenserie voor vier HAVO 2 klassen
Onderdeel van het Duurzame Kunstproject, een project over kunst van afval 
Opdrachtgever: Regina Gogli, Minkema College Woerden
Uitvoering: april t/m juni 2014

Groepsfoto IMG_2229.jpg minder geel

Een lessenserie ontwikkeld en uitgevoerd in opdracht van Regina Vreeling als onderdeel van haar project over duurzame kunst / kunst van afval in het Minkema College in Woerden. Een scholengemeenschap voor gymnasium, VWO, HAVO en VMBO met ca. 1300 leerlingen. In het project werd aandacht besteed aan professionele kunst gemaakt uit afval. Zo was er een presentatie door Peter Smith over zijn werk met zwerfafval en de “plastic soup” in de oceanen.

De opdracht: het ontwikkelen van een korte productieve beeldende lessenserie waarbij gewerkt wordt met afval. In de school wordt door de leerlingen enorm veel afval achtergelaten in de pauzes. De hoofdmoot van het afval bestaat uit pakjes drinken.

Ca. 100 leerlingen van de vier HAVO 2 klassen maken met het afval van 500 pakjes drinken, verzameld tijdens de pauzes, een monumentaal kunstwerk, geïnspireerd op het werk van El Anatsui, een Ghanese kunstenaar, wonend en werkend in Nigeria. De leerlingen bekijken afbeeldingen van zijn werk en een korte film over zijn werkwijze. Zijn monumentale “wandkleden” van metaalafval, vooral wikkels en doppen van drankflessen, hangen in diverse grote musea, o.a. het Metropolitan in New York, het British Museum in Londen en het Centre Pompidou in Parijs. De werken worden onder begeleiding van El Anatsui gemaakt door medewerkers uit de omgeving van zijn studio in Nigeria.

De leerlingen gaan daarna zelf aan de slag met hun afval, analoog aan de werkwijze van El Anatsui.

Het werk heeft een plek binnen de school gekregen. Op de Dag van de duurzaamheid in oktober 2014 is het werk te zien geweest in het Kasteel Woerden.

In januari 2015 ontvingen we de tweede prijs in de categorie voortgezet onderwijs van de Onderwijsprijs van de provincie Utrecht 2013-2015.

werk compleet klein

Scroll naar boven