Muur à la Matisse

voor en na

Opdracht openbare ruimte / project voor het primair onderwijs
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, stadsdeel West
Uitvoering: mei 2014

Een muurtje, dat tevens als bank dient, op het Reinier Claeszenplein wordt in opdracht van de gemeente opgeknapt. Na het schoonmaken en voorbehandelen van de ondergrond wordt op het verticale deel een witte ondergrond aangebracht.

Met groep 7 van de naastgelegen basisschool De Roos worden sjablonen ontworpen. We bekijken eerst afbeeldingen van muurschilderingen en knipsels van Henri Matisse. Daarna gaan de kinderen ieder een sjabloon ontwerpen. Eerst maken ze een paar schetsjes, daarna kiest iedere leerling een vorm uit die in het groot wordt getekend en uitgeknipt. Voor de straatkant van de muur worden vormen bedacht die te maken hebben met de straat en het verkeer. Voor de schoolzijde van de muur, die de rugleuning van de bank vormt, worden vormen met het thema natuur gemaakt.

In een volgende les gaan we in groepjes buiten aan de slag. Met rollers worden de sjablonen op het muurtje aangebracht, waarbij de leerlingen elkaar helpen het sjabloon vast te houden. Tot slot wordt de bank met het podium dat zich aan de schoolzijde bevindt, afgewerkt met betonverf.